Med utsikt over Hafrsfjord og nærhet til de kvalitetene som både det og de tilgrensende grøntområdene gir, valgte også noen av våre forfedre å bosette seg på dette flotte området, noe som må undersøkes nærmere før vi kan gå i gang med utbyggingen.
I perioden mars – juli 2012 ble det gjennomført arkeologiske registreringer i planområdet. Det var disse registreringene som viste at det her er spor etter bosettinger som må undersøkes nærmere, og som da var grunnlaget for det arbeidet arkeologene utførte sommeren 2018 i den sør-vestre del av planområdet. Under registreringene ble det funnet 699 strukturer med bosettingsspor som stolpehull, kokegroper, grøfter, graver og ulike groper av mer ubestemt funksjon og 90 funn av gjenstander.
Arkeologene fant en rekke bosettingsspor i form av kokegroper og stolpehull etter boliger. I tillegg er det både gjenstandsfunn og karbondateringer fra romertiden og folkevandringstiden, dvs samme periode som anlegget på Ullandhaug var i bruk.
Et av fokusområdene for utgravingene var å undersøke bosettingsspor fra periodene Seinneolitikum (siste del av steinalderen, ca 2300 -1800 f.kr) og Bronsealder (1700-500 f.kr)
Arkeologisk museum holder nå på med etterarbeid etter arbeidene ute på området for å dokumentere de funnene som ble gjort.
Les mer om utgravingene i artikkel publisert i Norark, her:
Norsk arkeologi